Co-ouderschap en alimentatie


Co-ouderschap en alimentatie

Als er sprake is van een co-ouderschapsregeling, wordt er vaak gedacht dat er geen kinderalimentatie betaald hoeft te worden. De kinderen verblijven dan toch de helft van de tijd bij de ene ouder en de andere helft bij de andere ouder? Daarmee worden de kosten toch verdeeld en is alimentatie niet meer aan de orde?

Co-ouderschap

Co-ouderschap betekent dat jullie op een gelijkwaardige en gezamenlijke wijze verantwoordelijk zijn voor de zorg van de kinderen. Jullie kunnen dan de concrete verdeling van de tijd in overleg zelf vormgeven; hier bestaat geen vaste regeling voor.

Het enige dat anders is wanneer er sprake is van co-ouderschap is dat de draagkracht van de alimentatieplichtige ouder anders berekend wordt omdat hij/zij als co-ouder geldt en zijn/haar draagkracht daardoor afneemt.

Wel alimentatie bij co-ouderschap

Wanneer er een verschil tussen de inkomens van de ouders bestaat wordt er in de meeste gevallen alimentatie betaald. Ook wanneer de kinderen bij de ene ouder meer verblijven dan bij de ander moet er alimentatie betaald worden.

Geen alimentatie bij co-ouderschap

Wanneer beide ouders evenveel verdienen en uitgeven aan de kinderen, hoeft er geen kinderalimentatie betaald te worden.

Gezamenlijke rekening bij co-ouderschap

Veel co-ouders kiezen voor een zogenaamde ‘kindrekening’ waar onder andere de kinderbijslag en een bijdrage van beide ouders op gestort wordt. Alle lasten van de kinderen worden dan van deze rekening voldaan.

Wat kan Scheiden in de Praktijk voor jullie betekenen?

Als gespecialiseerd scheidingsmediator kan ik – Hubertie van Kruining – helpen bij de berekeningen en jullie verschillende oplossingen aanreiken. Tijdens onze gesprekken wordt hier ruim aandacht aan besteed.

Vragen?
Vragen over co-ouderschap? Stuur me dan een berichtje.

25273765844_e725c48a84_n


    Ik ga akkoord met de privacyverklaring en dat mijn gegevens worden opgeslagen bij Scheiden in de Praktijk