Co-ouderschap na scheiding


Bij een scheiding kun je kiezen voor co-ouderschap. Co-ouderschap omvat meer dan een omgangsregeling na de scheiding.

Dagelijkse zorg kinderen na scheiding verdeeld

Bij co-ouderschap worden de dagelijkse zorg en de opvoeding van de kinderen zoveel mogelijk verdeeld. De kinderen wonen daarbij voor ongeveer de helft van de tijd bij de ene en de helft van de tijd bij de andere ouder.

De randvoorwaarden voor co-ouderschap zijn:

  • beide ouders wonen redelijk dicht bij elkaar
  • er is goed contact tussen de beide ouders
  • beide ouders moeten flexibel zijn voor wat betreft hun werk in de opvang van de kinderen

Onrust voor de kinderen na scheiding

Het co-ouderschap kan echter voor onrust zorgen. De kinderen hebben niet één, maar twee huizen en dat kan kinderen het gevoel geven dat ze nergens echt thuishoren.

Co-ouderschap en kinderalimentatie

Als er sprake is van co-ouderschap, wordt er vaak gedacht dat er geen kinderalimentatie betaald hoeft te worden. Omdat er voor de kinderen gelijkelijk wordt gezorgd door beide ouders, is er toch geen reden meer om kinderalimentatie vast te stellen?

Dat is niet het geval. Het enige dat anders is voor de kinderalimentatie bij co-ouderschap is dat de draagkracht van de alimentatieplichtige ouder anders berekend wordt omdat hij/zij als co-ouder geldt en zijn/haar draagkracht daardoor afneemt.

Alleen als beide ouders evenveel inkomen hebben en uitgeven aan de kinderen, hoeft er geen kinderalimentatie betaald te worden.

Gezamenlijke rekening bij co-ouderschap

Veel co-ouders kiezen voor een zogenaamde ‘kinderrekening’, waar onder andere de kinderbijslag en een bijdrage van beide ouders op gestort wordt. Alle lasten voor de kinderen worden dan met deze rekening voldaan.

Co-ouderschap niet in een wet vastgelegd

Co-ouderschap is een niet wettelijke term maar wordt wel vermeld in een ministeriële regeling. De regeling betreft bij de inkomstenbelasting de inkomensafhankelijke combinatiekorting, waarvoor een co-ouder in aanmerking kan komen, ondanks dat de kinderen niet op het adres van de co-ouder ingeschreven staan. Als co-ouder wordt u aangemerkt indien de kinderen doorgaans tenminste drie hele dagen per week in elk van de huishoudens van de ouders verblijven.

Het maken van de keuze voor co-ouderschap

Als scheidingsmediator kan ik u helpen om de keuze voor co-ouderschap te nemen. Tijdens onze gesprekken wordt hier ruim aandacht aan gegeven. Neem vrijblijvend contact op met Scheiden in de PraktijkHubertie van Kruining.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *