Co-ouderschap


Bij een scheiding kun je kiezen voor co-ouderschap. Co-ouderschap omvat meer dan een omgangsregeling na scheiding.

De dagelijkse zorg kinderen na scheiding verdeeld

Bij co-ouderschap worden de dagelijkse zorg en de opvoeding van de kinderen zoveel mogelijk verdeeld. De kinderen wonen daarbij voor ongeveer de helft van de tijd bij de ene en de helft van de tijd bij de andere ouder.

De randvoorwaarden voor co-ouderschap zijn:

  • beide ouders wonen redelijk dicht bij elkaar
  • er is goed contact tussen beide scheidende ouders
  • beide ouders werken parttime of zijn flexibel in de opvang van de kinderen.

Co-ouderschap geeft onrust voor de kinderen na de scheiding

Het co-ouderschap kan echter voor onrust zorgen. Jullie kinderen hebben niet één, maar twee huizen en dat kan kinderen het gevoel geven dat ze nergens echt thuishoren.

Voor de berekening van de kinderalimentatie maakt het hebben van co-ouderschap geen verschil. Deze berekening is namelijk gebaseerd op behoefte en draagkracht van de kinderen en de ouders en niet op gedeeld ouderschap.

Keuze voor co-ouderschap

De keuze tussen een omgangsregeling of co-ouderschap is onderwerp van onze gesprekken over de echtscheiding. Wat jullie hierover afspreken wordt veelal in het echtscheidingsconvenant vastgelegd. Co-ouderschap is een niet wettelijke term maar wordt wel vermeld in een ministeriële regeling. De regeling betreft de inkomensafhankelijke combinatiekorting, waarvoor een co-ouder in aanmerking kan komen, ondanks dat jullie kind(eren) niet op het adres van de ex-partner staat ingeschreven. Jullie worden als co-ouder beschouwd indien jullie kind(eren) doorgaans ten minste drie gehele dagen per week in elk van beide huishoudens verblijft.

Vragen?
Vragen over Co-ouderschap? Stuur me dan een berichtje.

25273765844_e725c48a84_n


    Ik ga akkoord met de privacyverklaring en dat mijn gegevens worden opgeslagen bij Scheiden in de Praktijk