Do’s & Don’ts bij scheiden


 BIJ SCHEIDEN

  • Natuurlijk wil je je emoties delen …. een scheiding is tenslotte niet zomaar iets. Daar is niets mis mee. Maar, onthoud: jouw familie, jouw vrienden; zij zijn niet objectief en zullen dus vaak ‘jouw kant’ kiezen.
  • Als je samen ouders bent, moet je als vader en moeder met elkaar door. Je leven lang, zo goed mogelijk, in het belang van de kinderen! De manier waarop jullie de scheiding in de eerste periode aanpakken, bepaalt hoe de kinderen de scheiding verwerken. Kinderen ondervinden niet per definitie schade van een scheiding, wél van een slechte scheiding! En dat heeft invloed op de toekomst van je kinderen. Voor eens en altijd.

  • Bijna altijd loopt één van de partners bij een scheiding voorop. Hij of zij heeft wellicht al maanden of soms zelfs al jaren in stilte lopen dubben, maar op een dag komt het hoge woord eruit. Hij of zij wil scheiden. En hoe vaak dat misschien al een eerder geroepen is, als het écht wordt, loopt de andere partner vrijwel altijd een stukje achter in de verwerking daarvan. Geef hem of haar de kans – en dus de tijd- van de schok te bekomen, te rouwen en aan de situatie te wennen. Als jullie beiden hebben geaccepteerd dat de relatie over is, kun je zaken veel prettiger regelen.
  • Schuldgevoel over de scheiding? Dan heb je misschien de neiging de andere partner alle spullen te geven: overbedelen heet dat. Dat is niet verstandig: ook als de één anders omgaat met de scheiding dan de ander, is het goed om wat je samen hebt opgebouwd, eerlijk te verdelen. Dat geeft later dan geen problemen. Daarnaast loopt de overbedeelde partij het risico een aanslag te krijgen van de fiscus. In dat geval wordt namelijk beoordeeld dat deze partij een schenking heeft ontvangen, waarover schenkingsbelasting wordt geheven.

  • Realiseer je dat de hypotheek van de woning niet zomaar van twee namen op één naam kan worden overgezet. Zoek uit of je in je eentje de lasten wel kunt dragen. Zeker in deze tijd is dat met de nieuwe hypotheekregels niet vanzelfsprekend of zelfs onmogelijk.
  • Verwacht je bij de verkoop van de woning met een restschuld achter te blijven? Ga dan altijd eerst overleggen met uw hypotheekadviseur of de hypotheekverstrekker. Hiermee voorkom je onaangename verrassingen; de hypotheekverstrekker kan de overdracht bij de notaris namelijk blokkeren.
  • Zoek hulp bij je scheiding. Neem contact op met Hubertie van Kruining, een ervaren scheidingsmediator van Scheiden in de Praktijk helpt jullie bij het scheidingsproces en zorgt ervoor dat jullie duurzame afspraken maken met elkaar voor de toekomst. Bel: 06 578 800 78 of stuur een e-mail: hvankruining@scheidenindepraktijk.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *