Echtscheiding regelen


Echtscheiding regelen

Als je gaat scheiden of jullie geregistreerd partnerschap gaat ontbinden, moet je een aantal zaken regelen. Om je te helpen heeft Scheiden in de Praktijk het hele proces van scheiden in een aantal stappen ondergebracht.

Stap 1 Zoek de juiste hulp voor je scheiding

Een echtscheiding wordt uitgesproken door een rechter. Daarvoor heb je een advocaat of scheidingsmediator nodig. Wat de juiste hulp is voor jullie scheiding is afhankelijk van de manier waarop jullie getrouwd zijn, jullie financiële situatie en hoe jullie willen scheiden. Een scheidingsmediator is gericht op harmonie. Hij/zij probeert de scheiding samen met jou en je partner goed en zonder frustraties te laten verlopen en helpt jullie om duurzame afspraken te maken. Als jullie allebei een advocaat in de arm nemen, kom je tegenover elkaar te staan. De procedure duurt vaak langer, kost meer geld en verloopt soms met een hoop getouwtrek.

Stap 2 De scheiding aanvragen

Volgens de Nederlandse wet kun je alleen scheiden als je huwelijk ‘duurzaam ontwricht’ is. Duurzaam ontwricht betekent dat de verhouding tussen jou en je partner zo is verstoord, dat je niet langer bij elkaar kunt blijven. Scheiden kan op twee manieren: je vraagt een echtscheiding aan, ook wel een verzoek tot echtscheiding genoemd, of je vraagt een scheiding van tafel en bed aan. In beide gevallen vraag je de echtscheiding aan bij een rechter. Normaal gesproken doet je scheidingsmediator of advocaat dat. Heb je nog niet de juiste hulp gevonden bij je scheiding? Neem dan contact op met Scheiden in de Praktijk – Hubertie van Kruining.

Stap 3 Maak een financieel plan

Een echtscheiding regelen betekent voornamelijk afspraken maken. Wie gaat er voor de kinderen zorgen, wat is de hoogte van de alimentatie, hoe verdelen we de bezittingen en schulden, wie blijft er in de echtelijke woning wonen. Hoe meer je samen alvast doorspreekt voordat jullie naar een scheidingsmediator of advocaat gaan, hoe simpeler het hele proces zal zijn. Op die manier hebben jullie minder tijd nodig bij de scheidingsmediator of advocaat en zal het scheidingsproces korter duren en dus ook minder geld kosten. De scheidingsmediator of advocaat zal al jullie afspraken vastleggen in het scheidingsconvenant.

Stap 4 Maak afspraken over de kinderen

Als ouders heb je een zorgplicht voor je kinderen. Het maakt daarvoor niet uit of je getrouwd bent of gescheiden, samenwoont of uit elkaar bent: je zorgplicht blijft. Maar de kinderen kunnen niet op twee plekken tegelijk wonen, dus daar maakt je afspraken over. Dit wordt ook wel de omgangsregeling genoemd. Als je met minderjarige kinderen wilt scheiden, moet je een ouderschapsplan maken. De afspraken die je maakt over de zorg- en opvoedingstaken en ook bijvoorbeeld de kinderalimentatie komen hierin te staan. Het ouderschapsplan maakt onderdeel uit van het verzoekschrift tot echtscheiding.

Stap 5 Naar de rechter

Als jij en je partner overal afspraken over hebben gemaakt, dan is de scheiding bij de rechtbank alleen nog maar een formaliteit. Ben je het nog oneens over bepaalde zaken, dan moet de rechter die knopen doorhakken. Ben je het niet eens met zijn uitspraak, dan kun je in hoger beroep gaan. Ook kun je een voorlopige voorziening aanvragen. De rechter bepaalt dan wat tijdelijk de hoogte van de alimentatie wordt of waar de kinderen, totdat de uitspraak er is, gaan wonen.

Stap 6 De scheiding definitief maken

Jullie zijn pas officieel gescheiden als de uitspraak van de rechter is ingeschreven in het gemeenteregister (GBA). Als jullie zijn gescheiden van tafel en bed, is jullie scheiding pas officieel wanneer de scheiding is ingeschreven in het huwelijksgoederenregister bij de griffie van de Rechtbank. De beschikking moet binnen 6 maanden ingeschreven zijn anders verliest de beschikking zijn rechtskracht en blijft jullie huwelijk in stand.

Wat kan Scheiden in de Praktijk voor jullie betekenen?

Als gespecialiseerd scheidingsmediator kan ik – Hubertie van Kruining – helpen bij scheidingsproces, het opstellen van het scheidingsconvenant, ouderschapsplan en alimentatie. Tijdens onze gesprekken wordt hier ruim aandacht aan besteed.

Vragen?
Vragen over het regelen van een echtscheiding? Stuur me dan een berichtje.

25273765844_e725c48a84_n


    Ik ga akkoord met de privacyverklaring en dat mijn gegevens worden opgeslagen bij Scheiden in de Praktijk