Partneralimentatie
Partneralimentatie zijn jullie in principe verplicht te betalen als jij of je partner na de echtscheiding onvoldoende inkomsten hebben om in jullie levensonderhoud te voorzien. Daarbij wordt rekening gehouden met jullie levensstandaard ten tijde van het huwelijk.
De maximale duur van de partneralimentatie is in beginsel twaalf jaar.
Pensioen
Bij een echtscheiding hebben beide partners recht op de helft van het pensioen dat tijdens het huwelijk of geregistreerd partnerpensioen, is opgebouwd. De verdeling is van toepassing op zowel het ouderdomspensioen als het partnerpensioen (= nabestaandenpensioen). Bij het nabestaandenpensioen heeft de ex-partner recht op zodanige opgebouwde aanspraak als zou de deelneming in de pensioenregeling op het moment van scheiding zijn beëindigd.
Onderneming
Het eigen bedrijf kan, ongeacht de bedrijfsvorm en ongeacht of er al dan niet sprake is van huwelijkse voorwaarden, een onderdeel zijn van de scheiding. Bij de echtscheiding wordt de onderneming zelf niet verdeeld maar de waarde van de onderneming kan wel tussen de partners geheel of gedeeltelijk verdeeld worden. Daarnaast moet er als beide partners in het eigen bedrijf werkzaam zijn, besloten worden, wie de onderneming voortzet.
Wil de onderneming na de scheiding nog levensvatbaar zijn, dan moet bij de bepaling van een eventueel uitkoopbedrag en de hoogte van de alimentatie hiermee rekening gehouden worden.