Rust door ruimte tijdens de scheiding : Parentshouses


Een nieuwe ontwikkeling voor ouders die te maken hebben met een scheiding. In Amsterdam en Amersfoort kunnen ouders in de eerste fase van hun scheiding terecht in een zogenaamd Parentshouses. Dit parentshouse biedt één van de betrokken ouders een rustig onderdak. Dit zorgt voor minder spanning bij de betrokken kinderen.

‘Per jaar verliezen 14.000 kinderen het contact met de uitwonende ouder.’

Blijven wonen in de buurt van je kinderen is de basisgedachte van waaruit Parentshouses is gestart. Dat is nu namelijk een hele uitdaging als je geen urgentieverklaring krijgt. Woonruimte vinden in de buurt van je kinderen is moeilijk en dat leidt tot veel extra spanningen; door gedwongen samenwonen, onvrijwillig verder weg wonen of bankslapen. Allemaal niet bevorderlijk voor het welzijn van alle betrokkenen in deze toch al ingewikkelde en onrustige tijd. Parentshouses wil een positieve bijdrage leveren in moeilijke tijden. Daar helpen zij vooral de kinderen verder mee.

Het Parentshouse biedt aan maximaal zes ouders rust en ruimte: je huurt een gestoffeerde en gemeubileerde zelfstandige woonruimte. Niet heel groot, maar de kind(eren) kan/kunnen blijven slapen. Hier wonen dan ouders voor maximaal 1 jaar totdat zij iets anders hebben gevonden.

Parentshouses in twee steden in Nederland

Parentshouses zijn lokaal georganiseerde zelfstandig werkende organisaties, die zorgen voor het beheer en inrichting van de woning en begeleiding en ondersteuning van de bewoners. Zij werken samen met lokale organisaties zoals de gemeenten, kerken, wijkbeheerteams en vrijwilligers.

Op dit moment zijn er in twee steden parentshouses, n.l. in Amsterdam (met woningen in IJburg en Nieuw West) en nu dan ook in Amersfoort.

Scheiden in de Praktijk, 15 februari 2017

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *