Scheiden zonder rechter


Scheiden zonder rechter

Als jullie niet getrouwd zijn of een geregistreerd partnerschap hebben zonder kinderen jonger dan achttien jaar, hoeven jullie voor jullie scheiding niet naar de rechter.

Hoe jullie het geregistreerd partnerschap kunnen laten ontbinden, hangt af van of jullie het eens zijn over de ontbinding. Hier speelt ook mee dat jullie samen goede afspraken hebben gemaakt.

Gemeenschappelijk verzoek bij geregistreerd partnerschap

Zijn jullie het samen eens over de ontbinding van het geregistreerd partnerschap en de afspraken daarover, dan kunnen een advocaat of notaris de ontbinding regelen. Deze kijkt naar jullie afspraken en stelt een verklaring op voor de ambtenaar van de burgerlijke stand. De ambtenaar van de burgerlijke stand schrijft de ontbinding van het partnerschap in, in de registers van de burgerlijke stand.

Eenzijdig verzoek bij geregistreerd partnerschap

Is één van jullie het niet eens met het verzoek en/of de afspraken? Dan leggen jullie de ontbinding van jullie partnerschap voor aan de rechter. Een advocaat dient namens jou of je partner een verzoekschrift in bij de rechter.

Inschakelen scheidingsmediator

Ook wanneer jullie huwelijk niet ontbonden wordt door een rechter, is het mogelijk om hulp in te schakelen van een scheidingsmediator. De scheidingsmediator helpt jullie bij het opstellen van afspraken met betrekking tot de verdelingen van de financiële en de materiële zaken. Om zeker te weten dat jullie er beiden goed vanaf komen en duurzame afspraken maken, is het aan te raden om een scheidingsmediator in te schakelen. Zo weten jullie ook zeker dat jullie geen rechten en plichten over het hoofd zien bij de verdeling van de inboedel. Een scheidingsmediator is op de hoogte van alle geldende regels en kan jullie daar het beste bij helpen. Daarnaast kan het praten met een scheidingsmediator jullie ook helpen om jullie emoties, die altijd aanwezig zijn bij een scheiding, voldoende aandacht geven zodat jullie bij de verdeling goed nadenken over de afspraken die jullie samen maken. Jullie willen er tenslotte beiden goed vanaf komen en niet dat uiteindelijk één van jullie beiden in de problemen raakt door deze scheiding.

Inschakelen scheidingsmediator Hubertie van Kruining

Scheiden in de Praktijk met scheidingsmediator Hubertie van Kruining adviseert en begeleid jullie en helpt jullie met het maken van duurzame afspraken.

Vragen?
Vragen over het scheiden zonder rechter? Stuur me dan een berichtje.

25273765844_e725c48a84_n


    Ik ga akkoord met de privacyverklaring en dat mijn gegevens worden opgeslagen bij Scheiden in de Praktijk