Wat doen we met ons koophuis na de scheiding?


Hebben jij en je ex-partner een koophuis samen? Dan kun je ervoor kiezen dat te verkopen en eventuele schulden of overwaarde samen te delen.

Wat te doen als één van jullie beiden in het huis wil blijven wonen?

Je ex-partner moet uit de hoofdelijke aansprakelijkheid worden ontslagen. Om dit te regelen, moet je contact opnemen met je hypotheekverstrekker.

De hypotheekverstrekker zal teven toetsen of jij voldoende draagkracht hebt om de volledige hypotheeklasten te kunnen betalen.

Als je je hypotheek wil verhogen om je partner uit te kopen of zijn/haar deel van de bestaande lening overneemt, en jullie hebben een spaar- , bankspaar-, beleggings-  of aflossingsvrije hypotheek, kan je deze hypotheken niet verhogen maar dien je een nieuwe hypotheek af te sluiten welke je annuïtair moet aflossen. Doe je dat niet? Dan heb je geen recht op hypotheekrenteaftrek over dat nieuwe deel van de hypotheek.

Nieuwe hypotheekregels

Op deze nieuwe hypotheek worden de nieuwe strenge hypotheekregels toegepast. Door de nieuwe regels mag er een minder hoog bedrag geleend worden dan voorheen en moet er altijd afgelost worden.

Renteaftrek ex-partner

Als je ex-partner de eigen woning verlaat maar verder niets onderneemt met betrekking tot de eigen woning, geldt een speciale fiscale regeling na echtscheiding. Gedurende twee jaar na het verlaten van de woning mag de ex-partner de helft van de woning aanmerken als fictieve eigen woning. Als je ex-partner vervolgens ook de helft van de rente over de hypotheek blijft betalen, dan heeft je ex-partner vaak nog recht op 2 jaar (hypotheek)rente aftrek.

Koopt je ex-partner direct na het verlaten van de woning een andere nieuwe woning. Dan kan je ex-partner gedurende maximaal 2 jaar voor beide woningen de rente aftrekken.

Er is hier nog een andere fiscale constructie mogelijk. Daarvoor adviseer ik je contact op te nemen met Scheiden in de Praktijk, Hubertie van Kruining. Zij kan je hier meer over vertellen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *